Vår idé och historia

Vi ville hittat ett sätt att erbjuda mer god mat för alla smaker & plånböcker, och samtidigt få in nya medspelare i samhället.


Därför finns det i sommar sju nya exotiska matställen på Norderstrand utanför ringmuren i Visby som nu blir Visbys nya maktcenter med Visbys bästa utsikt.


Och det var så här det började:


Vi i Sverige älskar att äta mat från alla världens hörn.


Vi har många människor som kommit till Sverige från alla världens hörn.

De har inte alltid lätt att komma ut på arbetsmarknaden och in i samhället


Det där borde gå att få ihop på ett bra sätt!


Så vi startade ett projekt – Gotlands matmarknad.


Vi bjöd in de som ville driva en egen matvagn med meny från ett specifikt land.


Vi träffade ca 20 intresserade och valde till slut ut sju familjer som i sommar ska driva sina egna restauranger med specialiteter från sina tidigare hemländer.


Det kommer innebära att 20-30 människor får arbete, till att börja med i sommar. Och kanske vidare efter säsongen då deras food trucks kan serva gäster utanför de matbutiker som så önskar.


Ihop med Arbetsförmedlingen och Almi, så har våra nya krögare utbildats i företagsekonomi, svenska regelverk mm. Vi står för restaurangvagnar, maskiner, plats, el, marknadsföring m.m och våra partners står för tid, kunskap och råvaror.


Familjerna har specialkompetens från spännande matkulturer och deras utbud till besökarna blir helt unikt. Gästerna kan hämta mat från olika restauranger och sedan sitta ihop och njuta av havsutsikten där solen går ner i horisont som är helt ren från öar mm vilket i sig är unikt i Sverige.


Vi kom tidigt överens om att alla ska ha minst en maträtt för 100 kronor. Och minst en halvportion för 50 kronor. Det är ett ekonomiskt läge där det är bra att ha priser för alla plånböcker. Och halva portioner för de som inte är så hungriga, eller vill kombinera halvportioner från olika restauranger. Matmarknaden på Norderstrand kommer i nivå med utbudet på Visbys stora torg. Det ligger sedan tidigare en restaurang på Visby strandby och två på Novi hotell, totalt tio matställen med mat från ca 12 länder. Hela matupplevelsen serveras till en unik utsikt några meter från stranden, med den vackraste av solnedgångar.


Varje kväll målas en ny unik tavla upp på himlen över havet som ingår i priset.


Det enkla är ibland det svåra. I så fall har vi gjort något svårt. För konceptet och idén är enkelt att genomföra. Vi tror därför att det här bara är början. Samma utmaningar finns på många platser i Sverige. Och därmed också samma möjlighet att ta vara på, och om någon vill kopiera vårt koncept hjälper vi gärna till med det vi lärt oss.


Vi hoppas att vi ses på Norderstrand. Det känns att det kommer att bli en fantastisk sommar!